Muzeji Hrvatskog zagorja

Izložbe

Svečano otvorenje izložbe „Pola stoljeća muzeja na Hušnjakovu“

[Muzej krapinskih neandertalaca] 11.09.2021. - 15.11.2021.

Povodom 50. obljetnice otvorenja Muzeja evolucije u Krapini, u Muzeju krapinskih neandertalaca je u subotu 11. rujna svečano otvorena izložba „Pola stoljeća muzeja na Hušnjakovu“. Izložba koja je postavljena u vanjskom i unutrašnjem muzejskom prostoru daje povijesni prikaz razvoja jedinstvenog lokaliteta Hušnjakova, od vremena velikoga otkrića fosilnih ostataka neandertalaca i geološko paleontoloških istraživanja s početka 20. stoljeća pa sve do modernog doba. Kroz 26 panela postavljenih na prilaznoj stazi koja vodi prema suvremenom Muzeju krapinskih neandertalaca dan je kronološki prikaz najvažnijih događaja koji su prethodili uređenju Nalazišta i osnivanju Muzeja evolucije te onih koji su uslijedili nakon 11. rujna 1971. kada je Muzej službeno otvoren za javnost. Stare fotografije, dokumenti, knjige i suveniri koji svjedoče o tom vremenu izloženi su u atriju Muzeja, a među predmetima se ističe originalni fosilni kostur špiljskog medvjeda, jedan od najznačajnijih eksponata starog stalnog postava Muzeja evolucije. Autori izložbe, kustosica i viša muzejska pedagoginja Lorka Lončar Uvodić te kustos i ravnatelj MHZ-a Jurica Sabol, kroz zanimljive prezentacije su uzvanike upoznali s izložbom koju također prati i opsežna publikacija od stotinjak stranica.
Izložba „Pola stoljeća muzeja na Hušnjakovu“, baš kao i Muzej evolucije 50 godina ranije, otvorena je u vremenu Festivala kajkavske popevke, na što nas je podsjetila glazbena diva Tereza Kesovija koja je svečanost otvorenja uveličala svojim izvedbama najljepših kajkavskih popevki.
Ministrica kulture i medija RH Nina Obuljen Koržinek otvorila je izložbu, a na otvorenju su prisustvovali i izaslanik Predsjednika RH župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora saborski zastupnik Žarko Tušek, državna tajnica Ministarstva turizma i sporta Sandra Herman te gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović. Tom prigodom je župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar dodijelio Muzeju krapinskih neandertalaca i Zahvalnicu povodom 50 godina muzejske djelatnosti na Hušnjakovu, za doprinos očuvanju i promicanju kulturne baštine te za promociju Krapinsko-zagorske županije u zemlji i svijetu.
Izložbu otvorenu povodom ove važne obljetnice te stalni postav Muzeja krapinskih neandertalaca toga dana je razgledao i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković.
U Muzeju krapinskih neandertalaca, kao ponosnom nositelju Oznake europske baštine, nakon otvorenja izložbe održana je i konferencija za medije povodom predstavljanja manifestacije „Dani europske baštine 2021.“, a koju je organiziralo Ministarstvo kulture i medija RH. Na konferenciji je istaknuta važnost ove manifestacije koja će se ove godine u brojnim muzejima, galerijama i drugim kulturnim ustanovama održati pod nazivom „Baština za sve“, s naglaskom na stvaranje veza sa različitim skupinama posjetitelja i lokalnom zajednicom.
Izložba „Pola stoljeća muzeja na Hušnjakovu“ moći će se razgledati do 15. 11. 2021.