Muzeji Hrvatskog zagorja

Izložbe

TITO - FOTO - Josip Broz Tito, foto amater

[Muzej "Staro selo"] 24.05.2014. - 31.05.2014.

U izložbeno-galerijskom prostoru Muzeja „Staro selo“ Kumrovec 24. svibnja otvorena je izložba TITO – FOTO, Josip Broz Tito fotoamater.

Ispred Muzeja „Staro selo“ Kumrovec, uzvanike je pozdravila voditeljica muzeja mr. sc. Branka Šprem Lovrić, dok je ravnateljica Muzeja Hrvatskog zagorja mr. sc. Vlasta Krklec naglasila vrijednost međunarodne muzejske suradnje za oba muzeja, tim više što Muzeji Hrvatskog zagorja – Muzej „Staro selo“ Kumrovec u dogledno vrijeme planira revitalizirati nekadašnji rezidencijalni objekt Josipa Broza Tita, Vilu Kumrovec, a u tom segmentu prikaza jednog vremena, suradnja između institucija od velike je važnosti.

Kustosica Marija Đorgović u svom kratkom obraćanju uzvanicima pozdravila je sve nazočne u ime direktorice Muzeja istorije Jugoslavije, gđe Nede Knežević, i naglasila je spremnost muzeja na daljnju suradnju.

Jedan od autora izložbe, kustos Momo Cvijović (Muzej istorije Jugoslavije, Beograd) pri otvorenju izložbe naglasio je:
„Jedini autor ove, po broju pojedinačnih predmeta možda najveće zbirke u fondovima Muzeja istorije Jugoslavije, koja sadrži oko 30000 snimaka, je Josip Broz Tito. Ona danas predstavlja odličan materijal, pre svega za potpunije sagledavanje Titove ličnosti, ona, čini nam se, pruža izuzetne mogućnosti za najrazličitije studije: psihološke, antropološke, sociološke... Sa druge strane, njen najraznovrsniji sadržaj izvanredna je i svojevrsna dopuna onom tzv. zvaničnom foto materijalu, za interpretaciju ličnosti, mesta i događaja, što sve zajedno čini da je vreme Titove vladavine period koji je arhivski i dokumentaristički najcelovitije obrađen u povijesti ovih prostora.
I javni život Josipa Broza Tita isuviše nam je poznat. Onaj drugi, privatni, ma koliko se propaganda onog vremena trudila da nam ga dočara, još uvek nam izmiče. Za tu vrstu spoznaje ovaj materijal je izuzetno dragocen. Sa kim se družio u slobodno vreme, gde ga je i kako provodio i – naravno, kako ih je, tim čarobnim produžetkom ljudskog oka, aparatom ili kamerom, Tito video!“

Polazeći s pozicije povjesničara umjetnosti, Želimir Koščević, programski savjetnik Foto galerije Lang iz Samobora o fotografijama, izboru koji je napravio u Muzeju istorije Jugoslavije apostrofirao je:
„Kad je riječ o državniku kakav je bio Josip Broz Tito (Kumrovec, 1892. - Ljubljana, 1980.) njegova kulturna pozicija kao jednog zanimljivog foto-amatera gotovo je zanemariva i zasjenjena svim drugim što jedna takva državnička pozicija iziskuje. Ipak, nije nepoznato da je Josip Broz bio veliki ljubitelj i pokrovitelj medija fotografije i da je za ono vrijeme bio opremljen kvalitetnom tehnikom, entuzijastički snimao ljude, događanja i svijet oko sebe. Iako su njegovi stavovi o umjetnosti općenito bili obilježeni ideološkim doktrinama i pragmatikom politike te – dakako – njegovim osobnim ukusom, fotografija je tada predstavljala u estetskom smislu, neutralni medij. Danas se vidi da to baš i nije tako. Osim što je prikazivao trenutak stvarnosti, medij fotografije je u pravilu skrivao u sebi dubinske slojeve, koji osim očigledno vidljivog prikaza govore o slici mnogo više nego što se na prvi pogled čini.
Ne radi se samo o proširenom kontekstu, povijesnom odmaku u kojem se fotografija često puta ispunjava novim i drugačijim sadržajima, već i o drugačijem razumijevanju osobnosti amatera koji kameru koristi kako bi doživljena zbivanja pretvorio u trajnu sliku. Upravo u tom kontekstu Josip Broz se pojavljuje kao pažnje vrijedan foto-amater."

Izložbu je za posjetitelje otvorio načelnik Općine Kumrovec Dragutin Ulama naglasivši dokumentarističku vrijednost fotografije, autor koje je Josip Broz Tito.

Izložba je za posjetitelje Muzeja „Staro selo“ Kumrovec otvorena svakodnevno u vremenu od 9-19 sati do zaključno 1. lipnja, kada seli u Foto galeriju Lang u Samobor.

mr. sc. Branka Šprem Lovrić