Muzeji Hrvatskog zagorja

Izložbe

Trgovina, trgovišta i trgovački putovi - izložba

[Muzej seljačkih buna] 13.03.2015. - 03.05.2015.

U petak, 13. ožujka u 18 sati u Muzeju seljačkih buna, u galeriji dvorca Oršić je, uz stručno vodstvo, otvorena izložba Trgovina, trgovišta i trgovački putovi. Izložbu je otvorio dožupan Krapinsko-zagorske županije Anđelko Ferek-Jambrek.
Grafički materijali iz vremena pokazuju koliko su se sporo mijenjali načini transporta i sredstva za transport kroz duga vremenska razdoblja, prije naglih promjena u zadnja dva desetljeća. Stare mjere bile su prilagođene čovjeku, a na izložbe se mogu vidjeti vagani, mjere za žito, ali i saznati čime se mjerila dužina, čime tekućina ili koliko je iznosio rif. Poteškoće tadašnjih putovanja lakše ćemo shvatiti vidimo li kako su neprecizne bile tadašnje karte, a prepreke koje su stavljane pred putnike predočene su i putem makete. U doba bez struje i računala, kase su bile tek drvene škrinjice s ladicama. Na izložbi se može saznati i zašto je trgovac čovjek prašnih nogu, ali i zašto i danas kod Trga bana Jelačića imamo Harmicu.

Autorica izložbe je muzejska savjetnica Vlatka Filipčić Maligec, postav i karte izradio je muzejski preparator Zlatko Mirt. Izložba će ostati otvorena do 3. svibnja 2015. godine.