Muzeji Hrvatskog zagorja

Izložbe

U Muzeju krapinskih neandertalaca otvorena izložba „Svijet soli“

[Muzej krapinskih neandertalaca] 01.05.2019. - 01.07.2019.

U srijedu, 1. svibnja u Muzeju krapinskih neandertalaca svečano je otvorena izložba „Svijet soli“ autora Jurice Sabola, kustosa geologa i voditelja Muzeja. Kroz izložbu je ispričana priča o povijesnoj trgovini, načinu dobivanja i korištenja kuhinjske soli (halita), a poseban naglasak stavljen je i na druge vrste soli koje koristimo kako u našoj svakodnevici tako i u različitim granama industrije (prehrambena, farmaceutska, poljoprivredna, građevinska itd). Više od 110 uzoraka minerala/soli povezano je direktno s proizvodima koji su finalni produkt u pojedinim granam industrije, a bez soli njihov proces proizvodnje ne bi bio moguć. Tako je primjerice modra galica (halkantit) pronašla svoje mjesto u vinogradarstvu, kalcit u građevini, galenit u metalurgiji, halit u vakumiranoj i konzerviranoj hrani (špek, mesni narezak, pašteta), a muskovit u kozmetici (ruž za usne i sjenila za oči).
Građu za potrebe izložbe ustupili su Solana Nin d.o.o., Prirodoslovno matematički fakultet (Geološki odsjek), Hrvatski prirodoslovni muzej, Državni arhiv Dubrovnik te privatni kolekcionari. Sve prisutne je na svečanosti otvorenja prigodno pozdravio zamjenik gradonačelnika Grada Krapine Branko Varjačić, a izložbu je otvorila ravnateljica Muzeja Hrvatskog zagorja Nadica Jagarčec.
Ova nadasve zanimljiva i pomalo neobična izložba može se besplatno razgledati do 1. srpnja u Kneippovoj zgradi na Hušnjakovu (izložbeni prostor), u radno vrijeme Muzeja krapinskih neandertalaca.