Muzeji Hrvatskog zagorja

Izložbe

Vrijedne ruke drvodjelja

[Muzej "Staro selo"] 28.06.2014. - 31.08.2014.

U Muzeju Moslavine u Kutini 28. lipnja 2014. uoči kutinske svetkovine Petrova otvorena je izložba Muzeja „Staro selo“ Kumrovec pod nazivom Vrijedne ruke drvodjelja (arhitektura, oblikovanje drveta, igračke). Vrijedne ruke drvodjelja , majstora tesara, nepoznatih narodnih graditelja i rezbara i njihovo umijeće oblikovanja, ukrašavanja drveta opstalo je na prostoru Hrvatskog zagorja, ne samo kao spomen na jedno prošlo vrijeme, već i kao dio baštinjenog naslijeđa utkanog u današnjicu.

Izložba je podijeljena u dvije cjeline: Tradicijska arhitektura Hrvatskog zagorja iz koje saznajemo o strukturi sela na prostoru Hrvatskog zagorja, izgledu i uređenju okućnica, graditeljskim elementima, načinu ukrašavanja, kao i o vrstama građevinskog materijala koje su drvodjelje koristile u gradnji. Maketama tradicijske arhitekture Hrvatskog zagorja i Moslavine koje upotpunjuju izložbu , istaknuta je želja graditelja maketa sačuvati za buduće generacije izgled tradicijskih kuća Moslavine i Hrvatskog zagorja. Precizno predstavljanje svih detalja u arhitekturi , osim svjedočanstva o nekadašnjem postojanju pojedinih kuća, novim generacijama pruža priliku za ponovnom revitalizacijom gradnje tradicijskih objekata. Drugi dio izložbe Svijet igračaka oblikovan rukama drvodjelja govori o umijeću oblikovanja igračaka koje svojom ljepotom oblika i šarenilom boja i danas na sajmovima, proštenjima i suvenirnicama plijene dječje poglede, a sve češće ih nalazimo u novouređenim dječjim kutićima u institucijama predškolske dobi i drugim poslovnim objektima.

Autorice izložbe su: Tatjana Brlek, Tihana Kušenić, Branka Šprem Lovrić.

Ravnateljica Muzeja Moslavine u Kutini, Slavica Moslavac u svom govoru osvrnula se na dugogodišnju suradnju Muzeja Moslavine i Muzeja „Staro selo“ Kumrovec koji tijekom proteklih godina i ubuduće ne samo da rade na očuvanju materijalne i nematerijalne baštine Hrvatskog zagorja i Moslavine već i na približavanju iste mladim naraštajima putem muzejsko–edukativnih radionica.

Izložbu je otvorila Ivana Posavec Krivec, saborska zastupnica uz poziv Muzeju „Staro selo“ Kumrovec da već u rujnu ove godine izložba gostuje u Križu.