Muzeji Hrvatskog zagorja

Izložbe

Zbirajte se svati

[Muzej "Staro selo"] 14.06.2017. - 01.07.2017.

14. lipnja 2017. u Galeriji Muzeja Moslavine Kutina otvorena je izložba Zbirajte se svati! čija su tema svadbeni običaji iz Hrvatskog zagorja, Moslavine i Hrvatske Posavine, a koja je rezultat međumuzejske suradnje Muzeja Moslavine Kutina i Muzeja Hrvatskog zagorja – Muzeja "Staro selo" Kumrovec.
Autorica dijela izložbe koji se odnosi na Moslavinu i Posavinu je etnologinja Slavica Moslavac, viša savjetnica u Muzeju Moslavine Kutina, dok je autor "zagorskog" dijela izložbe etnolog Goran Škrlec, kustos u Muzeju "Staro selo" Kumrovec.
Osim autorice i autora izložbe, prisutnima su se obratili Jasmina Uroda Kutlić, ravnateljica Muzeja Moslavine Kutina i kutinski gradonačelnik Zlatko Babić, koji je izložbu i otvorio. U prigodnom programu nastupila je Vokalna skupina "Rusalke", a posjetiteljima su prezentirani tradicijski način "svadbenog odijevanja", suvremena vjenčanica inspirirana tradicijskim elementima, tradicijski svadbeni običaji poput pranja ruku pri ulasku u kući i kićenja uzvanika kiticama od krep-papira te nešto suvremeniji običaji poput bacanja bombona i buketa. Nakon što je izložba otvorena, posjetitelji su mogli probati i pravu svadbenu tortu.
Svi zainteresirani izložbu mogu razgledati do 10. srpnja 2017.