Muzeji Hrvatskog zagorja

Stručni i znanstveni skupovi

Okrugli stol 440 godina poslije - 40 godina poslije

[Muzej seljačkih buna] 15.10.2013.

Okrugli stol "440 godina poslije; 40 godina poslije"
održan je 15. listopada 2013. godine s u Muzeju seljačkih buna u Gornjoj Stubici.
Na okruglom stolu razgovaralo se o tri bloka pitanja: istraživanju Seljačke bune i historiografskim dometima, tradiciji Seljačke bune u hrvatskoj kulturi i 40 godina djelovanja Muzeja seljačkih buna.
Ivana Škiljan iz Muzeja Hrvatskog zagorja govorila je o arheološkim istraživanja Tahyjevog grada u Donjoj Stubici a Zdenko Samaržija, nezavisni istraživač, o Kamengradu u Požeštini, koji je također bio u Tahyjevom posjedu. Mr. sc. Branko Čičko iz Srednja škole Oroslavje prikazao je noviju historiografiju o Seljačkoj buni 1573. – otvorena pitanja i nove pristupe. Dr. sc. Snježana Koren s Filozofskog fakulteta u Zagrebu dala je pregled prikaza mijena, kontinuiteta i političkih utjecaja Seljačke bune u udžbenicima povijesti tijekom 20. stoljeća. Tomislav Branđolica i Filip Šimetin Šegvić studenti povijesti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu izlagali su o odnosu filma i povijesti na primjeru 1573. godine.
Zorislav Drempetić Hrčić, umirovljeni ravnatelj Muzeja Hrvatskog zagorja prisjetio se prvih dana Muzeja seljačkih buna, a Vlatka Filipčić Maligec, voditeljica Muzejaa seljačkih buna govorila je o djelovanju Muzeja tijekom posljednjih dvadesetak godina.