Muzeji Hrvatskog zagorja

Stručni i znanstveni skupovi

Stručni skup pedagoga osnovnih škola Županije Krapinsko-zagorske

[Muzej "Staro selo" Kumrovec] 09.04.2014.

U srijedu 9. travnja 2014. godine u Kumrovcu je održan stručni skup pedagoga osnovnih škola Županije Krapinsko-zagorske. Nakon kraćeg boravka u OŠ Josipa Broza u Kumrovcu, grupa pedagoga nastavila je svoj rad u Muzeju „Staro selo“ Kumrovec u Nižoj kumrovečkoj pučkoj školi sa ciljem upoznavanja muzejsko-edukativnih programa koje učitelji mogu uvrstiti u nastavni curriculum za sljedeću školsku godinu.

Nakon uvodnog izlaganja voditeljice Muzeja „Staro selo“ Kumrovec, Branke Šprem-Lovrić,muzejsko-edukativne programe Muzeja „Staro selo“ Kumrovec predstavila je, autorica, muzejska pedagoginja i viša kustosica, Tatjana Brlek. U svom izlaganju prezentirala je mogućnosti učenja u Muzeju „Staro selo“ Kumrovec sudjelovanjem u muzejsko-edukativnim radionicama (Pisanjke moje bake, Bakine papirnate rožice, Obuka u krasopisu…), učenjem uz tematsko vodstvo kustosa (Voda, Drveni kotač, Tradicijska zagorska kuća: zidanka ili mazanka…) koje se unaprijed dogovara s učiteljima poštujući dobnu skupinu djece koja dolaze u Muzej.

Predavanjem je predstavljen i projekt Muzej u školi – škola u muzeju koji će započeti od 18.travnja i trajati sve do Međunarodnog dana muzeja, 18.05. Nakon predstavljanja muzejsko-edukativnih programa skupina pedagoga razgledala je stalne muzejske postave te je upoznala prikaz tkanja na tkalačkom okviru Andreje Belošević. Pedagozi su se i aktivno uključili u muzejsko-edukativnu radionicu Pisanjke moje bake . Izrađene pisanice kao tradicijske suvenire ponijeli su u škole iz kojih dolaze, a stečeno znanje i obitelji kao trajne vrijednosti svojim domovima kao poticaj čuvanja i njegovanja baštine Hrvatskog zagorja.