Muzeji Hrvatskog zagorja

Događanja

Novo gostovanje krapinskog muzeja - "Krapinski pračlovek pri Hermanu lisjaku" u Celju

[Muzej krapinskih neandertalaca] 07.02.2024. - 24.08.2024.

Novo gostovanje krapinskog muzeja - "Krapinski pračlovek pri Hermanu lisjaku" u Celju

U srijedu, 7. veljače, u Muzeju novejše zgodovine u Celju otvorena je gostujuća izložba Muzeja krapinskih neandertalaca "Krapinski pračovjek", autora Jurice Sabol, geologa i ravnatelja Muzeja Hrvatskog zagorja. Riječ je o putujućoj izložbi, koja na zanimljiv, interaktivan i stručan način govori o najvažnijem svjetskom nalazištu neandertalaca, važnosti krapinske zbirke i osteološkim ostacima velikih pleistocenskih sisavaca. Uz dioramu staništa krapinskih neandertalaca, publici je predstavljen jedan dio znanstvenog opusa Dragutina Gorjanović-Krambergera, kamene alatke (artefakti), modeli životinja iz razdoblja neandertalaca, a postavljen je i interaktivan kutak za najmlađe koji su česta publika celjskog muzeja u čijem sastavu se nalazi i poznati dječji muzej Hermanov brlog. Ovo je već deveto gostovanje krapinskog muzeja s izložbom o krapinskim neandertalcima, a koja se svake godine obogaćuje novim sadržajima. Osobitost ovogodišnjeg gostovanja "Krapinskog pračloveka pri Hermanu lisjaku" u Celju, čine novi, interaktivni sadržaji. Riječ je o hologramima pleistocenskih životinja i mlade neandertalke koji ovu izložbu čine još atraktivnijom i zanimljivijom.

Na svečanom otvorenju prisutne uzvanike pozdravila je muzejska savjetnica Jožica Trateški, o izložbi je govorio autor Jurica Sabol, a prisutne su pozdravili i direktor Muzeja novejše zgodovine dr. sc. Tonček Kregar, opunomoćeni ministar Duje Ančić iz Veleposlanstva RH u Ljubljani te Bojan Cvelfar, pročelnik Odjela za društvene djelatnosti grada Celja. Cjelokupnoj atmosferi otvorenja pridonijeli su članovi Udruge krapinski neandertalci – Pleme špiljskog medvjeda koji su animirali publiku.

Ova izložba nastavak je lijepe suradnje između Muzeja novejše zgodovine i Muzeja Hrvatskog zagorja, s obzirom da je 2022. celjski muzej gostovao u Dvoru Veliki Tabor s izložbom za djecu „Rođendan u Hermanovoj jazbini“.

Izložba „Krapinskog pračloveka pri Hermanu lisjaku“ ostaje otvorena do 31. kolovoza 2024. godine,