Muzeji Hrvatskog zagorja

Muzej krapinskih neandertalaca

O muzeju
Nalazište krapinskih neandertalaca „Hušnjakovo“ zaštićeno je kao prvi paleontološki spomenik prirode u Hrvatskoj, a pripada među najznačajnije paleoantropološke lokalitete svijeta. Iznimnim bogatstvom nalaza i otkrićem najvećeg staništa neandertalskoga čovjeka, zahvaljujući geologu i paleontologu Dragutinu Gorjanoviću Krambergeru, do danas je ostalo nenadmašno vrelo suvremenih znanstvenih informacija. Pronađeno je oko devet stotina ljudskih fosilnih kostiju, brojni fosilni ostaci pleistocenskih životinja te više od tisuću komada kamenog oruđa iz razdoblja paleolitika. Starost ovog bogatog paleontološkog lokaliteta odgovara vremenu od prije 125 000 godina.

Novi Muzej krapinskih neandertalaca otvoren je u veljači 2010. te slijedi ideju izvrsnosti koju je utemeljio Dragutin Gorjanović Kramberger, znanstvenik koji je svijetu obznanio jedinstvene nalaze fosilnog čovjeka iz Krapine. Autori projekta i realizacije muzeja, arhitekt Željko Kovačić i paleontolog Jakov Radovčić zajedno s brojnim suradnicima postavili su odličan muzej koji na interaktivan način tumači fenomen nastanka čovjeka. Stalni postav muzeja koncipiran je u 18 tematskih cjelina koje nas vode daleko u prošlost, od najstarije prošlosti Zemlje do početka civilizacije i modernoga doba, s posebnim naglaskom na znamenito otkriće u Krapini i važnost zbirke krapinskih neandertalaca.

Svakodnevnica tih prastanovnika prikazana je u sklopu najveće diorame takve vrste na svijetu, a predstavlja zajednicu neandertalaca različite dobi i spola, okupljenih u polušpilji oko ognjišta.

Muzej krapinskih neandertalaca jedan je od najsuvremenijih muzeja na svijetu koji sadrži brojne interaktivne sadržaje koji pobuđuju sva osjetila posjetitelja. Multimedijalne instalacije, filmovi, infokiosci, virtualne šetnje te hologrami zadivljuju posjetitelje, a poseban doživljaj su odlične muzejske radionice.

OPĆE INFORMACIJE
Adresa:
Šetalište Vilibalda Sluge bb
49000, Krapina
Tel/Fax: ++385 (0) 49 371 491, ++385 (0) 49 371 968
voditelj: Eduard Vasiljević, dipl. ing. geol.
E-mail: mkn@mhz.hr
Web adresa: www.mkn.mhz.hr

Poveznica: Radno vrijeme i cijene ulaznica

VIRTUALNA ŠETNJA

ZBIRKE
Paleontološka zbirka
Geološka zbirka
Zbirka eksperimentalne arheologije
Zbirka Varia

STRUČNI DJELATNICI
voditelj:
Eduard Vasiljević, dipl. ing. geol. (viši kustos)
Stručni djelatnici:
Nikolina Ileković, mag. geol. (kustos)
Lorka Lončar Uvodić, prof. (viši kustos pedagog)
Mirjana Biljan, prof. (kustos pedagog)
Stipe Komić (muzejski tehničar; Sindikalni povjerenik MHZ)