Muzeji Hrvatskog zagorja

Centar za tradicijske obrte i vještine

Zahvaljujući sufinanciranju iz pretpristupnih fondova EU-a, u MHZ - Muzeju „Staro selo“ osnovan je 2007. Centar za tradicijske obrte, znanja i vještine u središtu kumrovečkog muzeja.

Plan rada Centra uključivao je obilazak terena, registriranje postojećih tradicijskih obrta, znanja, vještina i običaja i dobru suradnju, kako s majstorima tradicijskih obrta tako i s nositeljima znanja, poznavateljima vještina i običaja. Iz tako koncipiranog plana rada Centra logičan slijed bio je naznačiti koja je uloga i zadaća Centra, odnosno razvojni plan, što podrazumijeva:
Rad na terenu - kontinuirano ispitivanje stanja očuvanosti tradicijske baštine - informacije o majstorima tradicijskih obrta i poznavateljima tradicijskih znanja i vještina na prostoru Županije te prikupljanje digitalne i fotografske dokumentacije.
Centar INDOK - izrada baze podataka koja daje sadašnji prikaz stanja te upis novonastalih promjena izazvanih socioekonomskim utjecajima. Takva sveobuhvatna baza podataka može koristiti stručnjacima iz područja baštine i turizma za razne analize, izradu kartografskih prikaza, kao podloga za daljnja istraživanja usmjerena na odabranu temu, izradu prijedloga očuvanja i zaštite nekog segmenta nematerijalne baštine (primjerice, bazu podataka Centra koristilo je i Ministarstvo kulture Republike Hrvatske pri prijavi dvaju fenomena nematerijalne baštine za upis na Nacionalnu i UNESCO-ovu Reprezentativnu listu nematerijalne baštine svijeta: izrada tradicijskih drvenih igračaka Hrvatskog zagorja i medičarstvo SZ Hrvatske.
Komunikacijska uloga - rad na prezentaciji i popularizaciji tradicijskih obrta, znanja i vještina, što podrazumijeva zaštitu nematerijalnih kulturnih dobara, organizaciju radionica nematerijalne baštine, postavljanje tematskih muzejskih izložbi, sudjelovanje na prigodnim sajmovima, suradnju s obrazovnim institucijama, turističkim agencijama i operaterima. U Muzeju „Staro selo“ Kumrovec u organizaciji Centra za tradicijske obrte, znanja i vještine od njegovog osnivanja 2007. do 2013. realizirane su radionice nematerijalne baštine: Kovačka radionica, Izrada tradicijskog nakita od krep-papira, slame i tekstila, Tradicijska stolarska radionica, Krovopokrivačka radionica – prekrivanje krovova raženom slamom, šopom, Lončarska radionica (od oblikovanja glinenih posuda na nožnom lončarskom kolu do gotovih proizvoda), Izrada i ukrašavanje licitara, Priprema tradicijskog jela - zagorski domaći štrukli, a u pripremi je i organizacija Češljarske radionice, tj. izrada češljeva, nakita i ostalih uporabnih predmeta od roževine (kravljeg roga).

Dobra suradnja Centra za tradicijske obrte, znanja i vještine Muzeja „Staro selo“ Kumrovec i majstora prezentatora i poznavatelja tradicijskih obrta, znanja i vještina stvorila je pretpostavke za nove projekte, ali i nove sadržaje Muzeja.

Radno vrijeme Centra za tradicijske obrte, znanja i vještine za stranke je od ponedjeljka do petka od 10,00 do 12,00 sati.

Tel. ++385 (0) 49 225 844
e-mail: craftattract@mhz.hr

Tihana Kušenić, dipl. etnolog,
kustosica – dokumentaristica

Opširnije o projektu: www.craftattract.com