Muzeji Hrvatskog zagorja

Gubec teatar

Ovaj projekt je prvi multimedijalni maping u RH s animacijom priče na spomeniku u Hrvatskoj. Pomoću njega je oživljen Spomenik Matiji Gupcu na dosad neviđeni način. Budući da je samo djelo Antuna Augustinčića zasnovano prema literarnom predlošku Balada Petrice Kerempuha Miroslava Krleže odabrane stihove iz toga djela interpretira Vid Balog, zajedno s tekstom iz Habdelićevog prikaza Seljačke bune koji datira iz 17. stoljeća i izborom iz tzv. tužbe protiv Tahyja čiji se original iz 16. stoljeća čuva u Hrvatskom državnom arhivu.

Zahtjevnom animacijom pojedinih prikaza na Spomeniku daje se novi život likovima i povezuje ih se s najatraktivnijim insertima iz filmova Seljačka buna 1573. Vatroslava Mimice, Bitka kod Stubice koju je u suradnji s Muzejima Hrvatskog zagorja snimila tvrtka SIM video te Puntanje u Hižakovcu kojeg je za Muzeje snimio Sven Šams povodom 800. obljetnice Gupčevoga kraja. Bogatstvo vizualnih efekata i umjetnički 3D video maping na Spomeniku realizirala je tvrtka PAGO COM d.o.o., članica grupacije 5/GROUP u suradnji s tvrtkom Novenom iz Zagreba.

Produkciju potpisuje Goran Pavičić prema scenariju Goranke Horjan, uz multimedijalnu razradu scenarija Ervina Šilića. Animaciju je izradio Goce Vaskov, a tonske podloge studio DIGIMARK d.o.o..

Projekt je realiziran zahvaljujući brojnim donatorima kojima zahvaljujemo, kao i Jadran filmu na ustupljenim snimkama iz filma Seljačka buna. Pojedine glazbene dionice izvodi Ansambl za ranu glazbu Minstrel te zahvaljujemo tvrtki Menart na ustupljenim pravima, kao i grupi Noxin za kompoziciju Jutro u Zagorju, te Kevinu MacLeodu.

Koordinator projekta unutar Muzeja Hrvatskog zagorja je Goranka Horjan, a suradnica Vlatka Filipčić Maligec.