Muzeji Hrvatskog zagorja

Galerija Antuna Augustinčića

O Galeriji
Galerija je osnovana 1970. kad je Antun Augustinčić (1900. – 1979.), zagrebački i pariški đak, jedan od naših najznačajnijih kipara i nezaobilaznih predstavnika hrvatske moderne umjetnosti, darovao rodnom Klanjcu vlastiti skulptorski opus nastao tijekom 50 godina stvaranja, od dvadesetih do sedamdesetih godina, koji mu je priskrbio ugled u domovini i inozemstvu.
Zgrada Galerije autora arhitekta A. Lozice otvorena je za javnost 1976. izložbom reprezentativnih radova koje je odabrao sam autor i donator. Iste je godine osnovana kao muzej.
Sadašnja ekspozicija temelji se na stalnom postavu iz 1990.,koji je nastao nakon dva pročišćenja prvog, Augustinčićeva postava, a predstavlja opredjeljenost za tematsko-komparativni pristup njegovom djelu.

Obuhvaća dvije, međusobno zavisne cjeline:
• unutarnji postav - tematski podijeljen na intimnu plastiku, portrete i javne spomenike
• park skulptura uokolo Galerije

Time se Antun Augustinčić, široj javnosti poznat po monumentalnim javnim spomenicima kao što su Mir uz zgradu UN-a u New Yorku i Spomenik seljačkoj buni i Matiji Gupcu u Gornjoj Stubici, predstavlja i kao vrstan majstor intimne plastike, posebno ženskih i dječjih aktova i torza te snažnih, psihološki dorečenih i skulptorski izražajnih portreta.
Stalni postav popraćen je primjerenim vodstvima za osnovce, srednjoškolce i odrasle.
Osim muzejske, Galerija razvija i izdavačku i izlagačku djelatnost: od 1981. izlazi časopis Anali Galerije Antuna Augustinčića, a od 1983. u Salonu Galerije priređuju se povremene izložbe koje se od 1983. godine prvenstveno bave skulpturom, čime se podcrtava svojevrsnost Galerije kao muzeja skulpture.

OPĆE INFORMACIJE:
Adresa:
Trg Antuna Mihanovića 10
49290 Klanjec
Tel/Fax: ++385 (0) 49 550 343, ++385 (0) 49 550 093
Voditelj: Božidar Pejković
E-mail: gaa@mhz.hr
Web stranica: gaa.mhz.hr

Poveznica: Radno vrijeme i cijene ulaznica

VIRTUALNA ŠETNJA

ZBIRKE
Zbirka Galerije Antuna Augustinčića
Zbirka Salona Galerije Antuna Augustinčića

STRUČNI DJELATNICI
Voditelj:
Božidar Pejković, prof. (muzejski savjetnik)
Stručni djelatnici:
dr. sc. Davorin Vujčić (muzejski savjetnik)
Sanja Broz (vodič-blagajnik)
Petra Šoltić (viši kustos pedagog)
Igor Siročić (muzejski tehničar)